Home > Educatie > ce si cum putem schimba in invatamantul superior romanesc?

ce si cum putem schimba in invatamantul superior romanesc?

Acesta este un post destinat voua. Ideea sa a plecat de la o discutie cu Bogdan. La 5 ani de la discutiile de la un pahar de vin din Franta de la care a plecat Stagii pe Bune ne-am reluat sirul discutiilor pentru a stabili ce ar mai fi interesant si util sa facem pentru facultatea noastra. Am ajuns impreuna la concluzia ca par a fi multe lucruri de facut dar ca, spre deosebire de acum 5 ani, suntem ceva mai putin familiarizati cu problemele reale ale studentilor, avand insa ceva mai multe conexiuni si capacitate organizatorica. 

Noi am facut o lista scurta cu idei de proiecte pentru viitor dar am vrea si o parere din partea celor ce citesc acest blog: studenti, absolventi, asistenti – apropiati de facultate si de invatamantul superior romanesc. 

Deci, care ar fi cele mai importante lucruri de schimbat in invatamantul superior romanesc? Care ar fi metodele prin care putem produce aceste schimbari? Cine ar trebui sa realizeze schimbarile? Ati fi dispusi sa va implicati in astfel de proiecte?

Noi cam asa am pornit stagii pe bune acum 5 ani. Cu aceste intrebari. Poate ca daca le vor constientiza si altii vor aparea si alte proiecte utile pentru noi toti.

Asteptam cu nerabdare comentariile voastre!

  1. Bogdan
    May 5, 2009 at 4:26 pm

    Dupa cum vezi, totul pare perfect, nimeni nu se plange de nimic 🙂

  2. May 5, 2009 at 4:28 pm

    da, traim intr-o utopie

  3. May 5, 2009 at 7:47 pm

    Sau ar putea fi şi faptul că oamenii (studenţi/absolvenţi/asistenţi) ce cred că ar putea fi schimbat şi cum şi de fiecare dată rămân cu spusul. Şi la un moment dat oboseşti…

  4. May 5, 2009 at 10:58 pm

    poate nu ai citit cu atentie. chiar am plecat de la un exemplu de schimbare pornit cu pasi mici – ideea de stagiu.

    Poate ca oamenii de care zici tu ca tot spun si raman cu spusul, daca ar fi sa puna mana si sa si faca ceva atunci chiar s-ar schimba ceva.

    Incerc sa deschid discutia asta ca sa identificam oportunitati tangibile de schimbare si moduri prin care am putea sa le efectuam.

    Incerc sa identific si oameni care s-au saturat doar sa-si dea cu parerea asteptand ca cineva sa puna in valoare ideile lor si vor sa faca ceva.

  5. Sofia
    May 7, 2009 at 12:47 pm

    Sau, poate ca, lucrurile care se pot schimba cu adevarat sunt cele de suprafata.
    Sunt acele lucruri care nu deranjeaza pe nimeni si care nu schimba, in fond, situatia actuala.
    Eu cred, in acest moment,(tot respectul pentru cel care va reusi sa-mi demonstreze contrariul) ca putem schimba doar ambajalul situatiei din invatamantul superior romanesc.

    Felicitari sincere pentru reusita proiectului “Stagii pe bune”. Este un proiect bine-venit pentru studenti, dar nu este un proiect care “sa schimbe situatia invatamantului superior romanesc”, este doar un proiect adiacent.

    Asta nu inseamna ca nu sustin proiectele adiacente – daca imi va veni vreo idee, cu siguranta voi reveni si cu un post aici – spun doar ca lucrurile trebuie privite altfel: profesorii spun ca studentii sunt lipsiti de interes, iar studentii invers (si, din pacate, intr-o mare masura, atat de o parte, cat si de cealalta, au dreptate); ar trebui ca profesorii si studentii cu dorinta de schimbare sa se caute unii pe altii si sa colaboreze si poate, intr-o zi, chiar vor sta altfel lucrurile. INSA… e nevoie si de putere de decizie, nu doar de dorinta.

  6. fia
    May 7, 2009 at 1:00 pm

    Atata timp cat e Abramburica ministru ce te astepti sa schimbi? Schimbarile intr-o structura de dimensiuni mari cum este ministerul invatamantului + cadrele didactice trebuie incepute intotdeauna de sus. Abordarea bottom-up nu are nici o sansa in opinia mea…

  7. May 7, 2009 at 6:15 pm

    Abordarea bottom-up poate avea numai impact punctual, in locul unde este aplicata. Dar cred ca Vlad nu incearca sa schimbe sistemul ca isi da seama ca este destul de greu (cel putin acum, aici si de el), ci doar sa imbunatateasca cateva lucruri in facultatea noasta sau in facultatile de IT in general.

    In primul rand, eu cred ca trebuie stabilit un regulament al modului in care o firma poate colabora cu o facultate de stat, cuprinzand modalitati de colaborare, principii, pasi, etc. Dupa care trebuie mers la firme si facute cunoscute aceste lucruri… Asta ar fi o chestie legata de LifeLong Learning.

    O alta chestie care ar putea fi schimbata in facultate ar fi legata de imagine, adica ar trebui refacut un pic interiorul. Macar cateva lucruri mici: orarul salilor pe fiecare sala de curs si laborator, numele celor aflati in birouri, indicatoare pentru cladiri, corpuri, sali, cosuri de gunoi, etc.

  8. May 7, 2009 at 6:45 pm

    ref la pesimismul legat de abordarile bottom-up si de impact punctual probabil asa s-a spus si despre wikipedia cand s-a scris primul articol. Ce nu intelegem noi inca este ca suntem un numar foarte mare de oameni de calitate (asta cu numarul mare pare ca este o supraestimare dupa cate comentarii am primit). Daca fiecare pune cate-o pietricica putem construi un zid. Poate sunt prea metaforic dar daca fiecare dintre noi si-ar propune sa schimbe o chestie cat de mica va garantez ca lucrurile vor merge mult mai bine.

    Vreti exemple?
    Emil s-a apucat sa faca o campanie anti-fumat. In cateva zile vor fi cosuri si scrumiere si afise care vor incerca sa ne civilizeze.
    Corina a initiat punerea afiselor cu orare pe sali.
    Daniel Rosner a facut harti ale politehnicii si impreuna am facut un ghid al studentului. Tot el s-a apucat sa imbunatateasca situatia laboratoarelor de electronica.
    Razvan Rughinis printre altele s-a apucat sa mediatizeze facultatea printre studentii de liceu.
    Mai multi studenti de la SRAIT, LSAC si alte asociatii au realizat diverse proiecte pentru studenti.

    Si tu Sofia ai avut o idee foarte buna de schimbare. Faptul ca un lucru nu s-a putut nu trebuie sa te descurajeze.

  9. May 7, 2009 at 9:26 pm

    @Sofia Nu sunt de acord cu ideea de superficialitate a proiectelor initiate. “Stagii pe Bune” m-a ajutat sa vad cum e sa lucrezi fara sa lucrez ca un angajat obisnuit. Eu cred ca asta mi-a schimbat intreaga cariera si m-a ajutat sa imi continuu studiile cu mult mai mare interes. Ce ti se pare “de suprafata” in asta?

    In ce priveste strict facultatea noastra, si nu invatamantul superior in general, cred ca trebuie sa pornim cu nevoile primare (cu gandul la piramida aceea a nevoilor care se prezinta la psihologie parca).
    Eu unul nu prea ma simt confortabil[1] in facultatate. De multe ori ma simt ca in gara. Adica WC-urile sunt praf, e destul de mizerie prin sali, si daca mi se face foame, trebuie sa indur (nu prea sunt de acord cu sandwichu-rile la microunde). In fine, aici probabil e complicat de schimbat, intrucat e vorba de infrastructura, foarte multi bani, interese peste interese, etc.
    Deci inainte sa cautam solutii pentru problemele spirituale, gen orientarea profesionala a studentilor, etc, cred ca am putea sa ne gandim la acele aspecte care ne fac sa nu ne placa sa venim in facultate, ce din punctul meu de vedere sunt mai importante si cu impactul cel mai mare.

    Ce am facut ca sa schimb ceva in facultate: De cand am corectat teme la PA anul trecut, am dorit sa fac un sistem automat de evaluare al temelor. In acest sens, m-am implicat in vmchecker[2], la care am propus un modul de testare mai lightweight, nu cu masina virtuala (cum este acum), si sper sa reusesc sa il impun ca sistem de evaloare la cat mai multe materii din facultate, alaturi de cei cu care am lucrat la vmchecker… asta daca o sa fim si sustinuti probabil :).

    Numai bine,

    [1] confortabil nu in sensul de maxima relaxare, ci ca ma pot concentra la curs/laborator
    [2] http://dev.rosedu.org/trac/vmchecker

  10. Sofia
    May 7, 2009 at 9:58 pm

    @claudiugh
    1. Nu am zis niciun moment ca “Stagii pe bune” ar fi un proiect superficial, chiar am zis ca este unul bine-venit pentru studenti (citeste cu atentie ce am scris).

    Tot ce am zis a fost ca acesta este un proiect adiacent cu ideea de “invatamant superior romanesc” si ca nu are puterea de a-l schimba.

    2. Ideile prezentate de tine m-au facut sa-mi amintesc de lipsa unor locuri amenajate unde isi pot petrece studentii timpul liber impus de “ferestrele” din orar. Un fel de biblioteca, dar nu doar atat. Un loc in care sa poata gasi resurse pentru anumite teme/proiecte/examene, un loc cu acces la internet si, de ce nu, ceva de mancat.

  11. May 8, 2009 at 6:30 am

    @claudiu – excelent; de-abia astept sa incercam vmchecker:)

    @sofia, claudiu – stiu ca e in lucru o cantina la etajul 1. Se spune ca va fi gata foarte curand. (se tot promite aparitia ei de f mult timp)

    O biblioteca ar fi foarte buna intr-adevar – poate vorbim sa se inapoieze salita (EF008 parca) la destinatia ei initiala.

  12. May 8, 2009 at 10:49 am

    Mi-am adus aminte de o idee interesanta pentru facultatea noastra: o campanie impotriva copiatul temelor (sau a copiatului in general).
    Am deja niste idei de afise in cap.

    Bine, semestrul asta de-abia imi fac timp sa dorm si sa mananc, dar pe viitor m-as implica in asa ceva.

    Ce ziceti?

  13. May 9, 2009 at 8:20 am

    Din categoria “lucruri marunte ” care ar merita schimbate, pe mine toata facultatea m-au plictisit si enervat cozile de la secretariat pentru orice informatie si/sau hartie necesara (precum si programul redus/variabil).
    Pentru hartii nu cred ca ar avea multe rezolvari dar pentru informatii poate merge facut ceva.
    Cei de la UIAC s-au gandit acum cativa ani sa puna la dispozitia studentilor un id de messenger(disponibil online 8 ore pe zi )pentru ca studentii sa nu stea la cozi doar pentru a afla diferite informatii (gen cand se dau diplomele). Poate ar merge ideea si in poli 🙂

  14. May 11, 2009 at 7:11 am

    @Monica – o idee foarte buna; o sa-i intreb pe cei de la iasi mai multe detalii despre activitatea lor (ii am in lista de mess:) ) si sa vedem daca putem face asa ceva si la noi.
    multumesc

  15. May 11, 2009 at 9:20 pm

    cu placere 🙂
    Tot din seria traumelor mele cu secretariatul – ma gandeam ca ar fi dragut sa se infiinteze un fel de cutii postale in care sa se colecteze abonamentele de autobuz/metrou pentru deconturi.

  16. Sofia
    June 17, 2009 at 3:01 pm

    Chiar daca este destul de vechi articolul, m-am gandit ca nu ar strica inca o replica.

    Am vazut raportul dat de reprezentatul studentilor pe anul meu in consiliul profesoral asupra ultimului consiliu organizat.

    Dupa ce am fost amagiti ca se va construi o cantina pentru studenti la etajul 1 in Facultatea de Automatica si Calculatoare si dupa ce (probabil) s-au obtinut fonduri pentru o astfel de lucrare, mai nou, aceasta cantina, se va deschide pe 1 iulie. Nu numai ca se va deschide pe 1 iulie (cand se termina chiar si sesiunea), nu mai este dedicata studentilor, ci profesorilor. Si nu numai ca va fi deschisa doar pentru profesori, dar, mai nou, poarta statutul de restaurant.

    🙂

  17. June 17, 2009 at 3:30 pm

    intreba un ascultator la Radio Erevan: este adevarat ca Nikolai Nikolaevici a castigat o masina la loto?
    Raspuns: este adevarat cu niste mici precizari. Nu era o masina era o bicicleta, nu a castigat ci i s-a furat si nu era Nikolai Nikolaevici ci Grigori Grigorovici.

    vezi ca suntem apropiati de alte capitale europene:)

    Lasand gluma la o parte. Aceasta cantina se promite de vreo 3 ani. Niciodata statutul ei nu a fost clar. S-a spus de cateva ori ca ar fi numai pentru profesori dar nu eram convins nici macar ca se va face, nu mai zic de statutul final. Nu stiu ce sa iti spun mai multe din pacate.

  1. No trackbacks yet.

Leave a comment